5 Νοε 2010

Το ερώτημα αν το Facebook θα βγάλει δικό του κινητό πήρε απάντηση δια στόματος Zuckerberg. 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το Facebook δεν θα ασχοληθεί με τον τομέα του hardware. 
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παρουσίασης είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με αρκετά στελέχη της εταιρείας. Το θέμα που μας κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον ήταν η συζήτηση για το “Facebook Phone” προς το τέλος της παρουσίασης.
“Κατά πρώτο λόγο δεν είμαστε εταιρεία hardware kκαι κατά δεύτερο δεν ενδιαφερόμαστε για ο,τιδήποτε υλικό. Σκοπός μας είναι η κοινωνικοποίση”.
Η δήλωση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Το Facebook από την αρχή είχε δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει κινητό τηλέφωνο. Το ενδιαφέρον είναι η εξήγηση που έδωσε ο Zuckerberg για το ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς όφελος της εταιρείας που ίδρυσε.

“Θα ήταν λίγο αφελές από μέρους μας να ακολουθήσουμε μια στρατηγική εστιασμένη στην πώληση λίγων συσκευών”.
Η εξήγηση αυτή έχει δύο όψεις. Πρώτον, εάν η εταιρεία κατασκεύαζε κινητό τηλέφωνο θα είχε μόνο ένα μικρό κομμάτι της αγοράς, ακόμη και αν κατόρθωνε να πουλήσει 10-20 εκατομμύρια συσκευές. Δεύτερον, μια τέτοια πολιτική θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεργασία του Facebook με τους συνεταίρους του που θέλουν την κινητή τηλεφωνία πιο κοινωνική.
Άρα το Facebook δεν πρόκειται να κατασκευάσει κινητό τηλέφωνο. “Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για όλο και πιο ολοκληρωμένες εφαρμογές” είπε ο Zuckerberg. Σαν παράδειγμα ανέφερε το ενιαίο sign-on τόσο γαι το περιβάλλον Android όσο και για το iOS. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο βαθμός ενσωμάτωσης της εφαρμογής στο περιβάλλον Windows Phone 7 είναι τέτοιος ώστε πολλοί να μιλούν γαι “Facebook Phone”.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Zuckerberg θεώρησε σκόπιμο να κάνει (για άλλη μια φορά) σαφές ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τον τομέα του hardware. “ Δεν πουλάμε συσκευές. Και μια τέτοια φήμη θα ήταν καταστροφική για εμάς μια και θα έκανε τους νυν συνεργάτες να μας θεωρήσουν ανατγωνιστές”.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου